Over ons

Een goed stuk brood laat zich niet zomaar bakken. Sinds de oprichting van bakkerij Teije de Boer in 1986 zijn we hier nog altijd van overtuigd. Iedere dag opnieuw zien onze bakkers kansen om uw brood nog véél beter te laten smaken.

Een goed stuk brood laat zich niet zomaar bakken. Sinds de oprichting van bakkerij Teije de Boer in 1986 zijn we hier nog altijd van overtuigd. Iedere dag opnieuw zien onze bakkers kansen om uw brood nog véél beter te laten smaken. En terwijl u ligt te slapen, wordt hier in de bakkerij hard aan gewerkt. Van ’s avonds laat tot vroeg in de middag is onze ambachtelijke bakker gedreven om alles uit zijn vak te halen. Ieder brood krijgt de tijd, liefde en aandacht die het verdient. Dit betekent alleen al elke nacht vier hele uren uittrekken voor de voorbereiding (vanuit de basis). En verder: werken met enkel de beste én 100% zuivere ingrediënten. Zo weten we zeker dat ieder brood uit onze eigen bakkerij verser dan vers én zelfs van bewezen prijswinnende topkwaliteit is. En het streven is om onze producten elke dag nóg beter te maken, zodat wij u ook in de toekomst blijven verrassen met het lekkerste en meest verse brood van Wergea en omstreken.

Ons verhaal

Op 2 april 1981 zag Teije de Boer zijn kansen schoon om het zelf te doen. Met een kleine bestelbus trok hij als zelfstandig ondernemer de streek in, om zo een eigen klantenkring op te bouwen. Huis-aan-huis proberen om in Wergea en omstreken ‘zijn’ brood te verkopen. Geen zelfgebakken producten – Teije had zijn bakkersdiploma al wel op zak – maar vers ingekocht brood bij een bakker uit Drachten en Leeuwarden. En de jonge Wergeaster deed prima zaken! Daarom besloten hij en zijn vrouw Rika om, een paar jaar later, een eigen bakkerswinkel te openen.

Aan de Grote Buren in Wergea kochten zij in december 1985 een leegstaand winkelpand, die voorheen onder andere als kapperszaak werd gebruikt. Het was hartje winter en toch moest er meteen flink verbouwd worden, want het doel was om er een winkel- én woonpand van te maken. Zo ontstond er de broodnodige ruimte voor het gezin én ruimte voor een eigen winkel plus bakkerij. Eindelijk konden Teije en Rika zich volledig gaan bezighouden met hun allergrootste passie: het bakkersambacht.

Met de hulp van nieuwe medewerkers in de bakkerij en de winkel werd het assortiment snel verder uitgebreid. Er kwam volop keuze in dagelijks versgebakken broodjes, meerdere soorten brood, koek, gebak én oranjekoek. In rap tempo viel er bij bakkerij Teije de Boer heel veel lekkers te kiezen. En de bakkers bleven intussen alsmaar nieuwe ambachtelijke producten ontwikkelen om het assortiment mee aan te vullen.

Jarenlang ging het zo: wanneer heel Wergea op één oor lag, dan ging Teije aan de slag. Van ’s avonds laat 10 uur tot in de middag. Iedere nacht was hij druk bezig om zijn broden verder in kwaliteit en versheid te verbeteren en nóg efficiënter te kunnen bakken. Want Teije en Rika, die wilden het goed doen: goede service en hoge kwaliteit afleveren. Met dit geweldige streven en grote liefde voor het vak groeide bakkerij Teije de Boer uit tot dé bakker van Wergea en steeds verdere omstreken.

Teije zijn producten vielen bij steeds meer mensen in de smaak. En samen met het sterk toegenomen keuzeaanbod groeide zo ook de behoefte aan extra personeel. In 2005 kwam Luuk het team van de ambachtelijke bakkers versterken. En in de jaren erna werden nog een bakker en meer winkelpersoneel aangetrokken. Het leidde zelfs tot een verdubbeling van het aantal werknemers. En tot twee keer toe bleek de locatie zelfs te klein om efficiënt te kunnen werken. Er volgden uitbreidingen en inmiddels wordt ieder hoekje grond benut.

Het jaar 2020. Voor Teije en Rika was, na een druk bestaan van 40 jaar, het geschikte moment daar om een stap terug te doen. Luuk en zijn vrouw Grietine waren bereid om de zaak van hen over te nemen. Met net zoveel liefde zetten zij zich tot vandaag de dag in voor het maken van ambachtelijke lekkernijen en Fryske specialiteiten. Producten die al vele prijzen hebben gewonnen en meerdere keren met goud zijn bekroond.

Sinds 1981

Ons rijke bakkersverleden

2 april 1981

Huis-aan-huis brood verkopen

Teije begint zijn eigen handel in het verkopen van brood, die hij eerder die dag bij bakkers uit de regio heeft ingekocht. Met zijn kleine bestelbus rijdt hij bij de streek langs. Zo probeert de beginnend ondernemer ‘zijn’ brood bij de Wergeasters aan de man te brengen en een klantenkring op te bouwen.

2 april 1981

December 1985

Een eigen pand

Teije en Rika kopen een leegstaand winkelpand aan de Grote Buren in Wergea, waar voorheen meerdere ondernemers – een kapper bijvoorbeeld – hun zaak runden. Na een grondige verbouwing zou deze locatie geschikt zijn om te wonen én een bakkerswinkel te beginnen.

December 1985

13 maart 1986

Opening ‘It Bakkerswinkeltsje’

De grote dag waarop de bakkerszaak van Teije en Rika officieel haar deuren opent. Aan de heer Wiebe Sinnema, voorzitter van Plaatselijk Belang Wergea, de eer om de opening van ‘It Bakkerswinkeltsje’ te verrichten. Dit gebeurt natuurlijk geheel in stijl: het aansnijden van een enorm krentenbrood waarin de sleutel van de winkeldeur verborgen zit. En bij een feestelijke opening hoort ook een mooie openingsactie met verschillende broodjes, Fryske oranjekoek en de lokale specialiteit ‘Wergeaster slof’ in de aanbieding.

13 maart 1986

1992

Van bakkerswinkel naar ambachtelijke bakkerij

Zelf brood, banket en koek bakken in plaats van inkopen; een echte bakker doet niets liever dan dat. Al snel na de opening van ‘It Bakkerswinkeltsje’ snakt Teije dan ook enorm naar het uitoefenen van zijn geleerde ambacht. Een aantal grote verbouwingen verder is het Teije en Rika gelukt om naast de bakkerszaak een eigen ambachtelijke bakkerij te laten draaien. De naamsverandering van ‘It Bakkerswinkeltsje’ naar ‘Bakkerij Teije de Boer’ is hiermee een feit.

1992

1997

Elfstedentocht 1997: één groot bakkersspektakel

‘It giet oan’ in de bakkerij van Teije de Boer. Met de drukte van kerst en Oud & Nieuw nog maar net achter de rug is het begin van 1997 pas écht een klap op de vuurpijl: de Elfstedentocht gaat door! In amper twee dagen tijd ondergaat de volledige zaak een prachtige winterse metamorfose. Iedereen zet de schouders eronder om de winkel en bakkerij er fantastisch uit te laten zien. Zo trotseren de beide bakkerszoons Jehannes en Wieger het barre winterweer om speciale reclamefolders langs te brengen. De 15e Elfstedentocht wordt een ware belevenis voor personeel en klanten. Een onvergetelijke dag.
1997

2011

Het lekkerste suikerbrood van Fryslân

Bakkerij Teije de Boer strijdt dit jaar mee om de prijs voor het lekkerste suikerbrood van Fryslân. Vele bakkers uit de provincie doen hun uiterste best om uiteindelijk maar als beste uit de test te komen voor deze typisch Fryske specialiteit. De winnaar van deze felbegeerde prijs: Bakkerij Teije de Boer! Oftewel: voor het lekkerste Fryske suikerbrood gaat u naar de ambachtelijke bakker van Wergea.

2011

2013

Eerste uitbreiding bakkerij

Het grote succes van bakkerij Teije de Boer zorgt ervoor dat uitbreiding van de zaak hoognodig is om efficiënt te kunnen blijven werken. Naast het creëren van meer ruimte wordt de bakkerij ook meteen van nieuw inventaris voorzien.

2013

2015

Oranjekoek is goud waard

Naast het gouden plak voor het lekkerste Friese suikerbrood sleept nu ook de Friese oranjekoek van bakkerij Teije de Boer de hoogste prijs in de wacht.

2015

2018

Tweede uitbreiding bakkerij

Opnieuw wordt de bakkerij overhoop gehaald. Nu wordt ook het laatste hoekje perceel bij de bakkerszaak betrokken. Tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd in twee grote nieuwe ovens.

2018

1 januari 2020

Overname door Luuk en Grietine

Luuk die in 2005 bij Teije en Rika in dienst kwam, neemt samen met zijn vrouw Grietine de bakkerij over. De toekomst van bakkerij Teije de Boer in Wergea is hiermee, met haar vele prijswinnende vers- en kwaliteitsproducten, gewaarborgd.

1 januari 2020
Winkelwagen
Scroll naar boven
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw